مقدمه
هیئت های دانشجویی، نقش بسزایی در سرزندگی و نشاط معنوی دانشگاه ها دارند. در این رویکرد، فلسفه عزاداری و شرکت در هیئت های مذهبی انسان سازی، انتقال فرهنگ، توسعه حق محوری، باطل ستیزی، تحول معنوی، مسئولیت پذیری و مهرورزی عقلانی است. روضه و هیئت، در این ساختار، صرفا برای خود روضه نیست بلکه هدف از آنها تربیت و تعالی انسان وجامعه پردازی است. تربیتی برای به سعادت رساندن، و سعادتی که علم، عدالت، پیشرفت و پویایی و نشاط را در سایه توحید برای جامعه دانشگاهی به ارمغان آورد.
با عنایت به تجارب پیشین مرکز هیئت های دانشجویی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری(مدظله العالی) در دانشگاه ها و البته به ضرورت تقویت بعد تشکیلاتی و اجتماعی هیئت های دانشجویی به عنوان نیروی پیشران انقلاب اسلامی برای شبکه سازی و جریان سازی در فضای دانشگاه ها و با توجه به بند دو ماده 3 اساسنامه نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، ماده 1 متمم اساسنامه مذکور و همچنین مصوبه شورای اسلامی شدن دانشگاه ها مبتنی بر اقدام ششم راهبرد 18 سند آن ، «آئین نامه راه اندازی، نظارت و حمایت از هیئت های دانشجویی»، جهت اجرا در کلیه دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی و واحدهای تابعه مصوب می گردد.
ماده 1- تعاریف:
- 1-1- هیئت دانشجویی: محفلی مومنانه متشکل از دانشجویان، اساتید، کارکنان و دانشآموختگان دانشگاه، در راستای زنده نگهداشتن و اعتلای فرهنگ عزتآفرین تشیع و سیره اهلبیت (علیهمالسلام) ، نقش آفرین در عرصه های اجتماعی و کمک رسانی و زمینه ساز برقراری ارتباط عاطفی و عقلانی جامعه ایمانی با اهلبیت عصمت و طهارت (علیهمالسلام) میباشد که بهاختصار هیئت نامیده میشود.
- 1-2- دانشگاه: کلیه دانشگاهها، موسسات و مراکز آموزش عالی اعم از دولتی یا غیردولتی و غیرانتفاعی که امر آموزش در مقاطع تحصیلی عالی را برعهده دارند، دانشگاه نامیده میشوند.
- 1-3- نهاد: دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه، بهاختصار نهاد نامیده میشود.
- 1-4- کمیته هماهنگی و نظارت : کمیته هماهنگی و نظارت هیئت های دانشگاه، به اختصار کمیته هماهنگی و نظارت نامیده می شود.
- 1-5-شورا نظارت : شورای نظارت مرکزی هیئت های دانشجویی به اختصار شورای نظارت نامیده میشود.
- 1-6-شورای هم افزایی هیئت های دانشگاه : در دانشگاههایی که بیش از یک هیئت دانشجویی فعال دارند، شورایی از مسئولین هیئتها در آن دانشگاه جهت هماهنگی بیشتر در برنامهها ذیل کمیته هماهنگی تشکیل میشود.
ماده 2- اهداف:
- 2-1- تعمیق معرفت دینی و اندیشههای ناب اسلامی در میان دانشگاهیان 2-2- تعظیم شعائر دینی و ارزشهای انقلاب اسلامی
- 2-3- ترویج اندیشههای امامین انقلاب در شکلگیری هیئت تراز انقلاب اسلامی و بویژه تبیین معارف اسلام شیعی و مبانی و ارزش های انقلاب اسلامی
- 2-4- ارتقای معنویت ، همدلی و اخوت ایمانی در جامعه دانشگاهی
- 2-5- تلاش در جهت سوق دادن محیط دانشگاه ها به سمت آرمان دانشگاه تمدن ساز و ایجاد آمادگی برای طلوع خورشید ولایت عظمی (عج)
- 2-6- تمرین کار تشکیلاتی و آماده سازی کادر آینده انقلاب اسلامی
ماده 3- تاسیس هیئت :
- 3-1- تشکیل هیئت منوط به تدوین اساسنامه توسط اعضای موسس است. تصویب اساسنامه و صدور مجوز فعالیت بر عهده کمیته هماهنگی و نظارت دانشگاه می باشد.
- 3-2- مسئول هیئت مطابق اساسنامه داخلی هیئت تعیین و جهت تایید به کمیته هماهنگی و نظارت معرفی خواهد شد.
- 3-3-در دانشگاه هایی که چند هیئت فعالیت میکنند دبیر شورای هم افزایی هیئتهای دانشگاه به پیشنهاد مسئولین هیئت های دانشگاه و پس از تصویب در کمیته هماهنگی و نظارت ، توسط رئیس کمیته به مدت یک سال منصوب میشود.
- 3-4- هیئت برای دعوت از سخنران و مداح ملزم به دریافت تاییدیه از طرف رئیس کمیته هماهنگی و نظارت میباشد.
- 3-5- اعضای هیئت ملزم به فعالیت در چهارچوب اساسنامه هیئت، قوانین و آئیننامههای دانشگاه و پرهیز از هرگونه رقابت جناحی و فرقهای و قومیتی میباشند. تشخیص این امر بر عهده کمیته هماهنگی است.
- 3-6- دانشگاههایی که در آنها نهاد وجود ندارد مسئول هیئت و دبیر شورای هم افزایی هیئتهای دانشگاه بر اساس اساسنامه به رئیس استانی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در آن استان معرفی و توسط رئیس استانی نهاد منصوب میشوند.
- 3-7- هرگونه فعالیت در قالب هیئت توسط تشکل های دانشجویی از جمله بسیج دانشجویی در چارچوب این آیین نامه و با دریافت مجوز از کمیته هماهنگی صورت می گیرد.
ماده 4-بودجه هیئت :
- 4-1- بودجه هیئت از طریق کمکهای مومنانه دانشگاهیان، بودجه و اعتبارات فرهنگی دانشگاه، کمکهای نهاد، نذورات، وقف، دریافت کمک از دستگاهها، سازمانها و ادارات و... تامین میشود.
- 4-2- نظارت بر عملکرد مالی سالانه هیئات به عهده کمیته هماهنگی و نظارت بوده و دبیر هیات موظف است به صورت سالیانه صورت حساب مالی هیات را به تصویب کمیته هماهنگی برساند.
- تبصره1: درخواست هرگونه پشتیبانی و تامین نیازهای هیئت (اعم از بودجه ، فضای مورد نیاز و تجهیزات) در چهارچوب امکانات دانشگاه،توسط مسئول هیئت به شورای فرهنگی ارسال و با دعوت از مسئول هیئت موضوع در شورای فرهنگی بررسی میگردد .
- تبصره 2: در راستای توسعه و ترویج فعالیت های دینی و تعظیم شعائر در دانشگاه ها مسئول نهاد میبایست حمایت از برنامه های هیئت ، در شورای فرهنگی دانشگاه را در دستورکار قراردهد.
ماده 5- ساختار هیئت ها:
ساختار و ترکیب اعضای شورای مرکزی هیئت با توجه به اساسنامه مصوب هر هیئت قابل طراحی و تغییر است .
ترکیب پیشنهادی :
- الف) مسئول هیئت
- ب) مسئول خواهران
- ج) مسئول مالی
- د) مسئول فرهنگی اجتماعی
- ه) مسئول رسانه و تبلیغات
- و) مسئول تدارکات و پشتیبانی
تبصره1- مسئول و اعضای شورای مرکزی هیئت می بایست از دانشجویان شاغل به تحصیل در همان دانشگاه باشند.
ماده 6- کمیته هماهنگی ونظارت هیئت های دانشگاه
- 6-1 ترکیب کمیته هماهنگی و نظارت :
- الف) مسئول نهاد (رئیس کمیته)
- ب) معاون فرهنگی دانشگاه (عضو)
- ج) یکی از اساتید منتخب به انتخاب نهاد (عضو)
- د) دو نفر از مسئولان هیئت های دانشجویی دانشگاه به انتخاب رئیس کمیته هماهنگی (عضو)
- تبصره 1-در دانشگاه هایی که فقط یک هیئت فعال دارد رئیس کمیته هماهنگی میتواند یک نفر از مسئولین یا اعضای سابق هیئت دانشگاه را برای عضویت در کمیته هماهنگی انتخاب کند
- 6-2-شرح وظایف کمیته هماهنگی و نظارت :
- الف) بررسی درخواست ها و صدور مجوز تاسیس هیئت جدید در دانشگاه
- ب) نظارت بر فعالیت هیئت ها، رسیدگی به تخلفات احتمالی و لغو مجوز فعالیت
- ج) نظارت بر عملکرد مالی سالانه هیات
- د) هماهنگی و همراهی هیئت های موجود
- ه) در صورت تخطی هیئت از موازین شرعی منطبق بر فتاوی مقام معظم رهبری (حفظه اله)، قوانین و اسناد بالادستی و نیز آئین نامه های حاکم بر فضای فرهنگی آموزش عالی کشور بالاخص آئین نامه هیئت های مذهبی، موضوع به کمیته هماهنگی و نظارت ارجاع و در آنجا بررسی و صدور حکم صورت خواهد گرفت
- تبصره1- کمیته هماهنگی و نظارت جهت رسیدگی بهنگام به درخواست کتبی هیئت ها و یا صدور مجوز فعالیت های مختلف اجتماعی، فرهنگی و انجام دیگر وظایف محوله حداکثرتا دوهفته پس از درخواست، تشکیل جلسه میدهد.
- تبصره2- رئیس کمیته هماهنگی و نظارت یا دو نفر از اعضای کمیته میتوانند درخواست تشکیل جلسه فوقالعاده نمایند و رئیس کمیته موظف به دعوت از اعضا برای تشکیل جلسه فوقالعاده در فاصله زمانی حداکثر دوهفته بعد از درخواست جلسه میباشد.
- تبصره 3- دبیرخانه کمیته هماهنگی و نظارت هیئت های دانشگاه در دفتر نهاد نمایندگی در دانشگاه مستقر خواهد بود .
- تبصره4- چنانچه هیئت دانشجویی نسبت به رای کمیته هماهنگی و نظارت اعتراض داشته باشد میتواند مراتب اعتراض خود را ظرف مهلت یک هفته از تاریخ ابلاغ رای ، به صورت مکتوب به دبیرخانه ارائه و متعاقبا کمیته هماهنگی و نظارت نیز لازم است نظر نهایی خود را ظرف مهلت هفت روز کاری از تاریخ دریافت اعتراض، کتبا به هیئت اعلام نماید.
- تبصره 5 - در صورت اعتراض هیئت دانشجویی به نظر نهایی کمیته هماهنگی و نظارت دانشگاه یا امتناع کمیته هماهنگی و نظارت از پاسخگویی، موضوع در صورت درخواست هیئت به شورای نظارت ارجاع و رای شورای نظارت لازمالاجرا است.
- تبصره 6- شورای نظارت مکلف است ظرف 1 ماه از تاریخ دریافت اعتراض به موضوع رسیدگی و تصمیم مقتضی اتخاذ نماید. این تصمیم میبایست ظرف یک هفته به صورت مکتوب به کمیته هماهنگی و نظارت دانشگاه اعلام شود.
ماده 7- شورای نظارت هیئت های دانشجویی
- 7-1- ترکیب شورای نظارت هیئت های دانشجویی:
عطف به مصوبه جلسه 291 مورخ 26/11/94شورای اسلامی شدن دانشگاه ها و مراکز آموزشی اعضای کمیته نظام فرهنگی و تربیتی سند دانشگاه دانشگاه اسلامی اعضای اصلی شورای نظارت خواهند بود.- تبصره : افراد زیر با توجه به دستور جلسات مرتبط با این آیین نامه به عنوان عضو مدعو به اعضای جلسه کمیته مذکور اضافه خواهند شد .
- 1.مدیرکل فرهنگی اجتماعی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها
- 2.مسئول مرکز هیئت های دانشجویی نهاد رهبری در دانشگاه ها
- 3. یک نفر از مسئولین هیئتهای فعال دانشجویی کشور به انتخاب رئیس شورای نظارت
- 4. یک نفر از اساتید فعال در هیئت های دانشجویی به انتخاب رئیس شورای نظارت
- تبصره : افراد زیر با توجه به دستور جلسات مرتبط با این آیین نامه به عنوان عضو مدعو به اعضای جلسه کمیته مذکور اضافه خواهند شد .
- 7-2- شرح وظایف شورای نظارت
- الف - رسیدگی نسبت به درخواست های تجدید نظر در تصمیمات کمیته هماهنگی دانشگاه و تخلفات آنها حداکثر ظرف یک ماه.
- ب - تدوین و تصویب دستورالعملهای اجرایی این آیین نامه حسب مورد.
- ج – نظارت برحسن اجرای آیین نامه در دانشگاه ها
این آئین نامه در7 ماده و11تبصره در تاریخ 29/03/ 402 و جلسه شماره 385 شورای اسلامی شدن دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی کشور به تصویب رسید و از تاریخ تصویب لازم الجراء می باشد.